Update Veel gestelde vragen

De resultaten van de enquête onder de titel ‘Restklachten en T4/T3 studie: waarom doe jij niet mee?’ hebben meer inzicht gegeven in de redenen waarom mensen zich níet opgeven voor de belangrijke studie combinatietherapie T4+T3. De ‘Veel gestelde vragen’ op de studiewebsite T3-4 Hypo Trial zijn hierop aangepast.

De studie naar de combinatietherapie T4+T3 loopt sinds oktober 2022 en inmiddels nemen ruim 150 mensen deel in 14 ziekenhuizen (eind februari 2024). Het is echter noodzakelijk dat er in totaal 600 patienten deelnemen om definitief te weten of deze behandeling effectief is.

In de T3-4 Hypo studie onderzoekt men of het toevoegen van het schildklierhormoon T3 aan de T4 (levothyroxine) therapie de klachten van vermoeidheid en eventuele andere klachten kan verminderen.

Toegelichte onderwerpen:

  • Extra toelichting op de vraag waarom een verwijzing via de eigen arts moet plaatsvinden, plus enkele tips hoe in gesprek te gaan met je arts.
  • Het traject van de studie is minder belastend geworden: na het eerste fysieke gesprek zijn alle afspraken in deel A telefonisch, waarbij je van tevoren bij een locatie In de buurt bloed laat prikken.
  • Het overstappen naar een ander ‘merk’ levothyroxine wordt nader toegelicht, o.a. wat de ervaring in de praktijk is.
  • Een nadere toelichting waarom alleen patiënten met de ziekte van Hashimoto mogen meedoen.
Ga naar de Veel gestelde vragen

Over de combinatietherapie T3+T4

De meeste patiënten slikken bij een traagwerkende schildklier (hypothyreoïdie) alleen het schildklierhormoon levothyroxine. Dat is de standaardbehandeling. Een deel van de patiënten houdt restklachten, ook nadat zij goed zijn ingesteld op levothyroxine. Soms proberen deze patiënten en hun artsen of het aanvullend innemen van T3-hormoon (liothyronine) verbetering geeft van deze restklachten. Een kleine groep patiënten voelt zich beter met deze combinatietherapie  (T3+T4).

Lees meer over de combinatietherapie