Schildklierontsteking

Virale thyreoïditis – ziekte van De Quervain

De ziekte van De Quervain is een niet-chronische ontsteking van de schildklier. Men spreekt ook wel van een subacute thyreoïditis. De waarschijnlijke oorzaak is een virus. De ziekte ontstaat vaak na een keelontsteking of verkoudheid. Deze virale schildklierontsteking komt vrij vaak voor. Door de vaak milde vorm wordt deze ook niet altijd herkend en voor griep aan gezien. Dit is ook niet erg omdat de ontsteking doorgaans vanzelf geneest.

Typische klachten/symptomen zijn:

  • een gezwollen en pijnlijke schildklier
  • pijn die uitstraalt naar de kaakhoeken en/of naar één of beide oren
  • koorts
  • pijn bij slikken
  • een verhoogde bezinking (BSE)

Vaak is er eerst sprake van een verhoogde concentratie van schildklierhormoon (hyperthyreoïdie), in een later stadium een verlaagde concentratie (hypothyreoïdie).

Stille of pijnloze thyreoïditis

Deze ziekte lijkt op de ziekte van De Quervain, met het verschil dat koorts en pijn ontbreken. De naam zegt het al. Vaak is er eerst sprake van hyperthyreoïdie gevolgd door hypothyreoïdie. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een variant van de ziekte van Hashimoto.
Bij de ziekte van Hashimoto is de bezinking (BSE) niet verhoogd. Bij stille thyreoïditis is de bezinking in het begin (tijdens de fase van  hyperthyreoïdie) soms wat verhoogd.

Na de bevalling (post-partum)
Vaak zie je deze aandoening na een bevalling. We spreken dan van een postpartum thyreoïditis. Bij een post-partum thyreoïditis werkt de schildklier eerst tijdelijk te snel. Daarna ontstaat een te langzame schildklier. Na enige tijd kan de schildklier weer normaal gaan werken. In de loop van de jaren krijgen veel vrouwen toch een blijvende hypothyreoïdie.