Te snelle schildklier

Als de schildklier te veel schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een te snel werkende schildklier. Hierdoor werkt je stofwisseling te snel. De verschillende processen in het lichaam verlopen dan sneller dan normaal. De medische term is hyperthyreoïdie; het wordt ook wel een te snelle schildklier genoemd. Soms is de te snelle werking tijdelijk. De schildklier gaat daarna weer normaal werken. Het komt ook voor dat hij daarna te weinig hormoon maakt (hypothyreoïdie).

Oorzaken (vormen) hyperthyreoïdie

De te snelle werking van de schildklier kan verschillende oorzaken hebben. In ongeveer 70-80% van de gevallen is de ziekte van Graves de oorzaak, een auto-immuunziekten.

Klachten en diagnose hyperthyreoïdie

Bij een te snel werkende schildklier kun je last hebben van hartkloppingen, zweten, afvallen en een gejaagd gevoel.
Veel klachten zijn niet typisch voor een schildklieraandoening. Ze komen ook voor bij andere aandoeningen. Als meer klachten aanwezig zijn, is er wellicht sprake van een schildklieraandoening. Het is dan aan te raden een bloedonderzoek te laten doen. Alleen een bloedonderzoek geeft aan of de schildklier zorgt voor deze klachten. Aanvullend (bloed)onderzoek geeft meer inzicht in de onderliggende oorzaak. Hieronder zie je de meest voorkomende klachten. Bekijk het volledige overzicht van klachten bij een te snelle schildklier.

te snelle schildklier

Behandeling hyperthyreoïdie

De behandeling hangt af van de oorzaak van de ziekte. De meest voorkomende oorzaak (ziekte van Graves) wordt behandeld met

  • medicijnen
  • radioactief jodium en/of
  • een operatie

De keuze hangt af van de ernst en/of aanwezigheid van de oogziekte. En natuurlijk van jouw keuze in overleg met de arts.
Lees meer over behandelingen bij een te snelle schildklier.

Behandelaar

In het algemeen behandelt de internist / endocrinoloog hyperthyreoïdie. Incidenteel doet een huisarts, met ervaring op het gebied van hyperthyreoïdie, de behandeling zelf. Lees meer over (het kiezen van) behandelaars.