Te snelle schildklier

Te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie)

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel schildklierhormoon. Vaak wordt het een te snelle of te snel werkende schildklier genoemd. Als de schildklier te veel hormonen aanmaakt, krijg je een te snelle stofwisseling. De verschillende processen in het lichaam verlopen dan sneller. Soms is de te snelle werking van de schildklier tijdelijk. De schildklier gaat daarna weer normaal werken. Het komt ook voor dat hij daarna te weinig hormoon maakt (hypothyreoïdie).

Oorzaken (vormen) snelle schildklier

De te snelle werking van de schildklier kan verschillende oorzaken hebben, maar in ongeveer 70-80% van de gevallen is de ziekte van Graves de oorzaak, een auto-immuunziekte.

Meer lezen

 

Klachten en diagnose snelle schildklier

Bij een te snel werkende schildklier kun je last hebben van hartkloppingen, zweten, afvallen en een gejaagd gevoel.
Veel klachten zijn niet typisch voor een schildklieraandoening. Ze komen ook voor bij andere aandoeningen. Als meer klachten aanwezig zijn, is er wellicht sprake van een schildklieraandoening. Het is dan aan te raden een bloedonderzoek te laten doen. Alleen een bloedonderzoek geeft aan of de schildklier zorgt voor deze klachten. Aanvullend (bloed)onderzoek geeft meer inzicht in de onderliggende oorzaak.

Hieronder zie je de meest voorkomende klachten.

 

Meer lezen

 

Behandeling snelle schildklier

De behandeling hangt af van de oorzaak van de ziekte. De meest voorkomende oorzaak (de ziekte van Graves) wordt behandeld met

  • medicijnen
  • radioactief jodium en/of
  • een operatie

De keuze hangt af van de ernst en/of aanwezigheid van de oogziekte. En natuurlijk van jouw keuze in overleg met de arts.

Meer lezen

 

Behandelaar

In het algemeen behandelt de internist / endocrinoloog de te snel werkende schildklier. Incidenteel doet een huisarts, met ervaring op het gebied van hyperthyreoïdie, de behandeling zelf.

Meer lezen