Als de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, krijg je een traag werkende schildklier. Hierdoor werkt je stofwisseling trager: de verschillende processen in het lichaam verlopen langzamer. De medische term is hypothyreoïdie; het wordt ook wel trage of langzame schildklier genoemd. Hypothyreoïdie kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend. In Nederland zijn naar schatting 500.000 mensen met een te trage schildklier.
Oorzaken hypothyreoïdie
Er zijn verschillende oorzaken van hypothyreoïdie. De meest voorkomende is de ziekte van Hashimoto. Deze auto-immuunziekte is niet te genezen. Soms is hypothyreoïdie aangeboren (CHT). Lees meer over de verschillende oorzaken van een te traag werkende schildklier.
Klachten bij hypothyreoïdie
Hierboven zie je de meest voorkomende lichamelijke klachten bij een te traag werkende schildklier. Daarnaast komen ook psychische klachten voor. De klachten hoeven niet allemaal en niet tegelijk voor te komen. Bekijk hier het volledige overzicht van klachten bij een te traag werkende schildklier.
Diagnose hypothyreoïdie
Veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Dit maakt het voor de arts onmogelijk een diagnose te stellen op basis van de klachten alleen. Bloedonderzoek geeft uitsluitsel of de schildklier de oorzaak kan zijn van de klachten.
Behandeling hypothyreoïdie
De behandeling bestaat uit medicijnen met synthetisch schildklierhormoon, levothyroxine. Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vullen de medicijnen het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden. Lees meer over de behandeling bij een te trage schildklier.