Te trage schildklier

Te weinig schildklierhormoon (hypothyreoïdie)

Als de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, krijg je een trage stofwisseling: de verschillende processen in het lichaam verlopen langzamer. De medische term is hypothyreoïdie, maar wordt ook wel langzame, traag – of langzaam werkende schildklier genoemd. Hypothyreoïdie kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend. In Nederland zijn naar schatting 500.000 mensen met een te trage schildklier.

Oorzaken trage schildklier

Er zijn verschillende oorzaken van hypothyreoïdie. De meest voorkomende is de ziekte van Hashimoto. Deze auto-immuunziekte is niet te genezen. Soms is hypothyreoïdie aangeboren (CHT).

Meer lezen

 

Klachten bij een te trage schildklier

Overzicht veelvoorkomende klachten bij trage schildklier

Hierboven zie je de meest voorkomende lichamelijke klachten die bij een te traag werkende schildklier voorkomen. Daarnaast komen ook psychische klachten voor.

NB. De hier vermelde klachten hoeven niet allemaal en niet tegelijk voor te komen.

Meer lezen

 

Diagnose trage schildklier

Veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Dit maakt het voor de arts onmogelijk een diagnose te stellen op basis van de klachten alleen. Bloedonderzoek geeft uitsluitsel of de schildklier de oorzaak kan zijn van de klachten. Voor dat doel wordt bloed afgenomen om TSH te bepalen. Er zijn afspraken met de meeste laboratoria dat ze automatisch bij een afwijkende TSH ook de FT4 testen.

Meer lezen

 

Behandeling trage schildklier

De behandeling bestaat uit medicijnen met synthetisch schildklierhormoon, levothyroxine. Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vullen de medicijnen het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden.

Meer lezen