Tips bij behandeling

Als je een schildklierziekte hebt, gebruik je meestal medicijnen. Om te zorgen dat de medicijnen goed hun werk kunnen doen is het belangrijk kennis te hebben over je medicijnen. Ook inzicht in het proces van ‘instellen op schildklierhormoon’ helpt bij een effectieve behandeling. Je vindt hier praktische informatie en tips bij de behandeling van schildklierziekten en informatie over medicijnen.

Tips bij een tekort van jouw (dosering van) merk medicijnen.

Levothyroxinegebruik

Als je levothyroxine gebruikt is het belangrijk te weten hoe je medicijnen werken en waar je rekening mee moet houden. SON heeft veel gestelde vragen en antwoorden over levothyroxinegebruik gebundeld, gebaseerd op de behandelpraktijk en ervaring.

Optimaal instellen

Instellen op levothyroxine luistert nauw. De informatie die je hier vindt, geeft je inzicht in het proces van het instellen. Het kan je tevens helpen bij de voorbereiding en het gesprek met je arts en zo bijdragen aan een beter resultaat van de behandeling. SON heeft een handig stappenplan om te helpen bij het optimaal instellen op schildklierhormoon (levothyroxine).

(Niet) wisselen merk levothyroxine

Als je goed bent ingesteld, is wisselen van medicijnmerk (of fabrikant) ongewenst. Dit is niet de mening van SON, dit staat in de medische richtlijnen van huisartsen en internisten. Sinds april staat dit ook op de ‘rode lijst’ in de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen.

Richtlijnen – belangrijke fragmenten

Er is een aantal onderwerpen waarover vaak discussie is met de behandelaars en apothekers: zoals over het doel van de behandeling en over het ongewenst wisselen van medicijnmerk. SON heeft belangrijke fragmenten uit de medische richtlijnen die hierover gaan uitgelicht en bij elkaar gezet.

Bijwerkingen melden

Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat ervaringen met bijwerkingen gemeld worden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Je kunt bij Lareb ook zien welke bijwerkingen van schildkliermedicijnen geregistreerd zijn.

Merkloze medicijnen

Je vind hier duidelijke informatie over merkloze geneesmiddelen, onder meer over de werking, over het kostenverschil tussen merk- en merkloos medicijn en hoe u merkloze middelen kunt herkennen.