T3-4-Hypo trial

OPROEP – studie T3 / T4-combinatietherapie

Logo T3/4-HYPO trial

Je vindt hier informatie over de studie naar de combinatietherapie T3 / T4, voor mensen met een te traag of niet werkende schildklier.

Bij de meeste patiënten kan een te traag of niet werkende schildklier (hypothyreoïdie) goed behandeld worden met schildklierhormoon (levothyroxine).

Bekijk de geüpdatete Veel gestelde vragen

Ongeveer 15% van de patiënten houdt echter verschillende klachten, ondanks dat de bloedwaarden normaal zijn. Deze klachten zijn met name vermoeidheid, maar ook concentratie- en geheugenproblemen, depressieve klachten en maag/darm-, spier-, en gewrichtsklachten, wat leidt tot een verminderde kwaliteit van leven.

Doel

Het doel van het onderzoek is om na te gaan of het toevoegen van het schildklierhormoon T3 aan de T4 (levothyroxine) therapie de klachten van vermoeidheid en eventuele andere klachten kan verminderen.

Aanmelden voor deelname aan het onderzoek kan nu plaatsvinden in:

 • Erasmus MC in Rotterdam
 • Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam
 • Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem
 • Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam
 • Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland
 • Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes
 • Amsterdam UMC, locatie AMC
 • UMC in Groningen
 • Radboudumc in Nijmegen
 • Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht
 • Maxima MC in Eindhoven en Veldhoven Nieuw
 • Zuyderland MC in Heerlen en Sittard-Geleen Nieuw
 • UMC Utrecht Nieuw
 • Flevoziekenhuis in Almere Nieuw

Op de studiewebsite zie je de ziekenhuizen staan die in de loop van 2024 gaan aansluiten (even scrollen).

Daarnaast wordt onderzocht of er bepaalde eigenschappen zijn die bepalen of iemand wel of niet reageert op deze therapie. Zodat in de toekomst mogelijk beter van tevoren voorspeld kan worden wie wel of geen voordeel van deze T3 / T4 -combinatietherapie zal hebben.

Voor Schildklier Organisatie Nederland (SON) is de start van de T3-4-Hypo trial, zoals het onderzoek officieel heet, een belangrijk moment. Deze studie staat namelijk boven aan onze Kennisagenda. Dit is een lijst van gewenste onderzoeken samengesteld op basis van de wensen van schildklierpatiënten zelf én in samenwerking met onderzoekers-artsen. SON heeft enthousiast meegewerkt aan de voorbereiding van deze studie en zal ook de komende jaren nauw betrokken zijn en aandacht besteden aan de voortgang en – uiteindelijk – de uitkomsten van het onderzoek.

Voor wie

 • Patiënten van 18 jaar of ouder met hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), die de afgelopen 6 maanden behandeld zijn met levothyroxine met ten minste de laatste 3 maanden normale TSH waarden in het bloed.
 • Daarbij moet er sprake zijn van ernstige vermoeidheidsklachten met een grote negatieve invloed op het dagelijks leven gedurende de laatste 6 maanden, eventueel in combinatie met andere klachten.
 • De hypothyreoïdie mag niet al vanaf de geboorte/eerste levensjaren bestaan, of veroorzaakt zijn door een hypofyse afwijking, schildklieroperatie, behandeling met radioactief jodium of medicijnen.

Er zijn meer regels voor deelname. Op de studie-website T3-4-Hypo trial staat tevens verdere informatie voor zowel patiënten als artsen. Aan de hand van die informatie kan jouw arts inschatten of jij voor dit onderzoek in aanmerking komt.

Lees het uitgebreide interview met Marco Medici in Schild magazine

Studieopzet

In totaal gaan 600 patiënten in heel Nederland deelnemen. Het onderzoek duurt voor de patiënt 16 tot 20 maanden en bestaat uit twee onderdelen:

 1. De overgang op hetzelfde T4 medicijn (levothyroxine*) (deel A)
 2. Het onderzoek waarin T4 / T3 combinatietherapie vergeleken wordt met T4/placebo therapie (deel B).
  Er worden dus twee groepen gemaakt. In beide groepen krijgen patiënten levothyroxine*. Echter één groep krijgt, naast de levothyroxine, T3 toegevoegd. De andere groep krijgt naast levothyroxine een placebo, een ‘nepmedicijn’. Zowel de arts als de patiënt weten niet wie wat heeft gehad. Dit is de meest betrouwbare manier om de werkzaamheid van de behandeling te onderzoeken.

* Omdat er in Nederland 7 verschillende T4 preparaten verkrijgbaar zijn met ieder verschillende eigenschappen, is er voor gekozen om eerst alle patiënten hetzelfde T4 medicijn te geven. Dit medicijn is speciaal voor deze studie ontwikkeld. Het is de enige manier om betrouwbare studieresultaten te krijgen en een vergelijking te maken tussen T3/T4-combinatietherapie en T4/placebo.

Deelnemende ziekenhuizen

Op de website T3-4 Hypo trial vind je een overzicht van deelnemende ziekenhuizen (naar beneden scrollen op de studie-website).

Wil je meedoen aan het onderzoek?

Als je wilt deelnemen aan het onderzoek, neem dan contact op met je behandelend arts. Je kunt deze flyer (zie plaatje) meenemen. Jouw arts kan dan op de studie-website T3-4-Hypo trial de informatie bestemd voor artsen lezen om te kijken of je inderdaad in aanmerking komt.

Meer lezen: