Informatie over de bijschildklieren

Achter de schildklier liggen de bijschildklieren. De bijschildklieren maken bijschildklierhormoon. Bijschildklierhormoon heet parathyroïdhormoon (PTH).

Meer informatie over bijschildklierhormoon

Het bijschildklierhormoon zorgt ervoor dat de hoeveelheid calcium in het bloed goed blijft. Te veel of te weinig calcium in het bloed is niet gezond.

Bijschildklierhormoon werkt op meerdere manieren in het lichaam. Het zorgt ervoor dat er voldoende calcium in het bloed komt uit de botten en uit de voeding. Ook zorgt bijschildklierhormoon ervoor dat er niet te veel calcium via de urine het lichaam verlaat.

Wanneer de bijschildklieren door een schildklieroperatie beschadigd of verwijderd zijn, maken ze soms te weinig bijschildklierhormoon. De medische naam hiervoor is hypoparathyreoïdie.

Bijschildklieren

Bijschildklieren

Bijschildklieren staan op zichzelf en hebben niets met de schildklier te maken anders dan dat ze dichtbij de schildklier zitten. Schildklier Organisatie Nederland behartigt echter ook de belangen van mensen met een bijschildklierenprobleem en biedt informatie over hypo- en hyperparathyreoïdie.

Lees meer